Hyvinvointiklinikka

Hyvinvointiklinikka Aratar

Kemiallinen kuorinta ja Retinoli

  

Ihon kemiallisia kuorintoja käytetään ihosairauksien ja niiden jälkitilojen, kuten aknen ja arpien, sekä ihon ikämuutosten,  elottomuuden ja ihon valovaurioiden hoitamiseen. Kuorinnalla voidaan pehmentää juonteita ja uurteita, vaalentaa pigmenttiläiskiä, sekä nuorentaa ja kirkastaa ihoa. Kemiallisella kuorinnalla voidaan hoitaa myös ruusufinniä ja couperosaa, sekä seborrooista dermatiittia.

 

Kemiallinen kuorinta tarkoittaa, että ihon pinnallisin kerros poistetaan kuorivalla aineella. Kuorinnalla aiheutetaan hallittu ihovaurio, minkä paraneminen johtaa uuden ihon pintakerroksen syntyyn. Kuorinnan iholle aiheuttama positiivinen stressi johtaa kollageenin tuotannon elpymiseen.  Näin ihon pintaa saadaan tasoitettua ja vaurioita korjattua. Hoitomenetelmä sopii lähes kaikille, myös herkkäihoisille.

 

Kemiallinen kuorinta alentaa ihon läpäisykykyä ja siten kuorinnan jälkeen ihoon saadaan paremmin imeytettyä tehoaineita. Kuorinta poistaa rasvaa iholta ja huokosista, sekä vähentää finnien ja mustapäiden muodostumista toimien samalla tulehduksenvastaisesti. Se myös kosteuttaa ihoa ja vähentää veden poistumista ihosta.

 

Kaikkein tunnetuimmat näissä hoidoissa käytettävät valmisteet ovat glykoolihappo, maitohappo, sitrushappo ja salisyylihappo, mutta myös koji-, atselaiini- arginiini- ja mantelihappo. Sopivan valmisteen asiakkaan iho-ongelman poistamiseen valitsee aina asiantuntija.

 

Kemiallisia kuorintoja on kolmenlaisia: pinnallisia, keskisyviä ja syviä,  riippuen siitä, kuinka monta ihokerrosta poistetaan. Menetelmä valitaan asiakkaan ihotyypin ja hoidon tavoitteen perusteella. Useimmiten hoidot tehdään sarjahoitoina, ja ne aloitetaan kevyemmillä aineilla. Kun tiedetään, miten iho sietää käytettyjä kemikaaleja, voidaan seuraavilla kuorintakerroilla käyttää vahvempia kuorinta-aineita.

 

Pinnallisessa  kuorinnassa käytetään luonnollisia kuorivia aineita (AHA- ja BHA-hapot, maitohappo). Ne hiovat kevyesti ihon ylimpiä kerroksia ja elvyttävät kollageenin muodostusta. Ihovaurio rajoittuu epidermikseen ja pientä nipistelyä ja kirvelyä lukuunottamatta toimenpide on melko kivuton.

Tavallisimmin pinnallista kuorintaa käytetään aknen hoitoon tai pinnallisten pigmenttimuutosten ja juonteiden häivyttämiseen.  Kertahoitona tehtynä pinnallinen kuorinta kaunistaa ja kirkastaa ihoa, mutta juonteiden tai aknen hoidossa suositellaan kuorintojen tekemistä sarjahoitona. Sarjaksi suositellaan yleensä 4:stä 6:een hoitoa 7-10 päivän välein.

Ihon kuoriutumista ei voi yleensä havaita paljaalla silmällä pientä mikrohilseilyä lukuunottamatta. Lopputuloksena on kirkastunut ja tasoittunut ihon pinta. Auringon ottoa tulee välttää kaksi viikkoa hoidon jälkeen.

 

Retinoli-hoidot toimivat hieman eri tavoin, mutta ne lasketaan pinnallisiin kuorintoihin ja retinolia käytetään lähinnä ikääntymisen merkkeihin. Retinoli on retinoiinihapon (A-vitamiini) johdannainen, josta on poistettu monimutkainen happokompleksi ja säilytetty hapon myönteiset vakutukset.

Retinoli-hoito uudistaa, kuorii ja tasoittaa ihon pintaa, lisää ihon joustoa ja kimmoisuutta, vähentää melanosyyttisolujen aktiivisuutta ja vaalentaa pigmenttiläiskiä, parantaa UV-vaurioita ihossa, sekä kosteuttaa tehokkaasti. Tuotteisiin lisätään yleensä myös lihaksia rentouttavia ja aineenvaihduntaa kiihdyttäviä aineita.

Retinoli-hoidot suositellaan tehtäväksi sarjana ja myös kotikäyttöön löytyy retinoli-tuotteita.  Retinolituotteiden käytön aikana on auringon otto ehdottomasti kielletty ja ihon lievä punoitus ja hilseily on normaalia. Tuloksia voi odottaa jo kuukauden käytön jälkeen.

 

Keskisyvä kemiallinen kuorinta sisältää trikloorietikkahappoa (TCA) tai erilaisia alkoholeja, jotka poistavat epidermiksen ja dermiksen ylimmät kerrokset. Käsittelyn aikana iholla tuntuu kohtalaisen voimakas, mutta siedettävä polte parin minuutin ajan. Tämä tunne menee kuitenkin erittäin nopeasti ohi neutraloinnin jälkeen. Käsitellyt alueet voivat näyttää palaneilta ja turvonneilta hoidon jälkeen ja iho alkaa muutamassa päivässä kuoriutua näkyvästi, kun alemmat ihokerrokset uusiutuvat.  Keskisyvästä kuorinnasta toipuminen vie 5-7 päivää, eikä tänä aikana iholla saa käyttää esimerkiksi meikkiä ja hoitotuotteet tulee muutenkin valita erittäin tarkkaan.

Keskisyvää kuorintaa käytetään useimmiten arpien, juonteiden ja auringon vahingoittaman ihon hoitamiseen, sillä se tasoittaa tehokkaasti ihon rakennetta ja lisää reilusti kollageenin tuotantoa.  

Keskisyvässä kuorinnassa voi riittää jopa yksittäinen hoitokerta toivotun tuloksen saavuttamiseksi, mutta syvempien ongelmien hoidossa suositellaan muutamaa kuorintaa, joiden välissä tulee olla 1-2 kuukautta. Auringonottoa tulee välttää jopa 8 viikkoa kuorinnan jälkeen, joten kesä-aikana sitä ei voida tehdä.

 

Syviä kemiallisia kuorintoja tekevät vain lääkärit ja näin rajuihin toimenpiteisiin turvaudutaan harvoin. Kuorinnan vaikuttava aine on fenoli, erittäin myrkyllinen kemikaali, mistä syystä kuorinta tehdään valvotuissa leikkaussali-olosuhteissa. Käsittely on kivulias, tehdään mieluummin yleisanestesiassa ja vaatii paljon enemmän jälkihoitoa. Syvän kuorinnan jälkeen on hyvin tärkeää, että iho hoideetaan takaisin kuntoon ja on auringolta täysin suojattu. Töihin ja harrastusten pariin voi palata jo kahden viikon kuluttua, mutta iho voi olla punainen jopa pari-kolme kuukautta.

 

Kemialliset kuorinnat eivät sovi kaikille tai kaikissa tilanteissa. Raskaana ollessa tai imettäessä saa tehdä ainoastaan hyvin pinnallisia kuorintoja.

Muita hoitoesteitä voivat olla:

·         ihottumat tai yliherkkyys

·         rikkinäinen ihon pinta (partaa ei tule ajaa 12 tuntiin ennen kuorintaa)

·         herpes (ennalta-ehkäisevää lääkitystä tulee käyttää keski-syvien kuorintojen kanssa)

·         roaccutan-kuuri, kortisoni tai muut voimakkaasti ihoon vaikuttavat lääkitykset

·         auringon oton / solariumin jälkeen tulee odottaa 48h ennen kuorinnan tekoa

·         karvanpoiston (depilaatio) jälkeen ja ennen tulee odottaa viikko

 

·         myös hoidon jälkeen tulee olla tarkka mitä tuotteita kotona käyttää (esim. retinoli-tuotteita tai happamia tuotteita ja eteerisiä öljyjä tulee välttää viikkon verran)

 

Aratarissa käytössä on Medik8 sarjan hapot ja MediDerman Retinoli-hoidot. Molemmat sarjat ovat lääketieteellisiä sarjoja, joita käyttävät ihotautilääkärit, plastiikkakirurgit, sekä koulutetut kosmetologit. Aratarin kemialliset kuorinnat ovat korkealaatuisia, tehokkaita ja hypoallergisia. Sarjoista löytyvät sekä tehokkaat hapot ammattikäyttöön, että turvalliset ja kuorintaa tehostavat kotihoitotuotteet. Toistaiseksi Aratarissa tehdään vain pinnallisia kuorintoja ja Retinoli-hoitoja.

 

Keskustelu

Viimeisimm├Ąt

Recent Videos

1047 views - 0 comments